Dorothea Born geeft al vele jaren lezingen over de Navajo indianen. Dit heeft zij voor verschillende groepen en geïnteresseerden gedaan, zoals bijvoorbeeld bij bijeenkomsten van de Kiva en Nanai. Ook heeft zij voor diverse musea, zoals bijvoorbeeld bij speciale tentoonstellingen in het Museum Volkenkunde in Leiden en in het Amerika Museum in Cuijk lezingen verzorgd. Daarnaast worden haar lezingen ook altijd erg goed ontvangen bij bijeenkomsten van bijvoorbeeld plattelands- en/of de Nederlandse vereniging van huisvrouwen.

Tijdens een lezing vertelt Dorothea eerst in het kort wie zij is, hoe zij ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst bij de Navajo indianen terecht is gekomen en hoe het was om daar als enige blanke vrouw tussen de Navajo indianen in Monument Valley te leven. Daarna gaat zij dieper in op de cultuur in het algemeen en wordt het leven van alledag geïllustreerd aan de hand van eigen ervaringen en anekdotes. Juist het feit dat zij haar verhaal vanuit haar eigen belevingen vertelt, maken haar lezingen zo boeiend.

 

Lezing over haar boek:

Haar persoonlijke verhaal, een verhaal van een blanke vrouw, ver weg van huis, wonend bij de Navajo-indianen in de woestijn van Arizona, met alle unieke, maar soms ook pijnlijke en moeilijke situaties daarbij, heeft ze altijd en overal met zich mee gedragen, maar nooit echt verteld. Tijdens de rondreizen, die ze later door Arizona heeft georganiseerd en begeleid, heeft ze weleens een tipje van de sluier opgelicht en in haar afstudeerscriptie over de Navajo-weefkunst is ook een echo van haar persoonlijke ervaringen terug te horen, maar haar eigen verhaal, haar persoonlijke verhaal lag altijd veilig in haar verborgen te wachten om op een dag verteld te worden...Nu is het tijd…

Haar wens is dan ook om eenieder die daar voor open staat, mee te nemen op haar bijzondere en unieke reis. Een reis die gaat om de reis zelf, de ervaringen die ze onderweg heeft opgedaan en hoe de reis zelf, haar gevormd, veranderd en verrijkt heeft. Haar verhaal is een verhaal met natuurlijk de Navajo cultuur in de hoofdrol, maar omdat het tevens een liefdesverhaal is, gaat het ook om culturele verschillen en het zoeken van twee mensen naar een weg daarin.  Ze vertelt tijdens de lezing over haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Het maken van keuzes door te vertrouwen op haar innerlijke stem en het vinden van haar eigen power! Haar tijd bij de Navajo-indianen heeft haar en haar leven voorgoed veranderd en door haar eigen verhaal te vertellen, hoopt zij ook anderen te inspireren om hun passie te volgen en hun power te vinden.

Lezing over de Navajo weefkunst: 

Dorothea vertelt haar verhaal aan de hand van veel eigen gemaakte dia’s en in de pauze is het ook mogelijk om een video te bekijken, die gemaakt is over Monument Valley, een gebied waar de Navajo indianen al eeuwen op een zeer traditionele manier leven en nog steeds weten te overleven zonder elektriciteit en stromend water. Tevens neemt zij diverse voorbeeldmaterialen mee die bekeken kunnen worden.  Na de pauze gaat zij dan dieper in op haar afstudeeronderwerp over de weefkunst van de Navajo vrouwen. Zij heeft dit afstudeeronderwerp gekozen omdat zij zo een combinatie kon maken van Antropologie, Kunstgeschiedenis en Vrouwenstudies. Eerst belicht zij de praktische kant van het weven zoals het hoeden van de schapen, het scheren, het kaarden, het spinnen en het weven zelf. Daarna komen de kunsthistorische aspecten zoals de verschillende stijlen, het kleurgebruik en de patronen aan bod. Als laatste gaat zij dan dieper in op de spirituele kant van het weven en de betekenis die het weven voor de vrouwen zelf heeft. Door het plaatsen van de weefkunst binnen het leven van de vrouwen zelf en het zichtbaar maken van deze vrouwen achter de weefkunst, wordt duidelijk dat elke geweven kleed een afspiegeling is van “the way of life” van de Navajo indianen en dat alle aspecten van deze unieke cultuur hierin verweven zijn.

error: Content is protected !!